Fotoshoot: Centraal Nederland Rally 2017

Op zaterdag 8 april ben ik als team fotograaf met het Ad Brands Rallyteam mee geweest naar de Centraal Nederland Rally. Een aantal teamleden waren ’s-ochtends vroeg al met de Opel Kadett rallyauto naar Barneveld gereden voor de technische keuring en om de service plaats op het service terrein in te richten.

Ik mocht wat langer in bed blijven liggen en ben met een aantal andere teamleden wat later richting Barneveld gereden waar op een bedrijventerrein het service terrein was ingericht. Op het service terrein stond de Opel Cadet rallyauto al klaar voor de eerste klassementsproef.
Het Ad Brands Rallyteam doet mee aan het Nederlands Kampioenschap Short Rally. Short Rally’s zijn kortere (in tijd en kilometers) delen van de grotere rally’s. Nederland heeft drie verschillende rallykampioenschappen: het Open Nederlands Rally Kampioenschap, het Nederlands Rally Kampioenschap en het Nederlands Short Rally Kampioenschap.

De Centraal Nederland Short Rally bestond uit 5 klassementsproeven van totaal 54 kilometer. Voor klassementsproeven 1,3 en 5 was een parcours uitgezet bij Voorthuizen en voor klassementsproeven 2 en 4 in de omgeving van Putten. Uiteindelijk werd de laatste klassementsproef geannuleerd. Er kwamen in totaal 27 deelnemers aan de start waarvan er 21 ook aan de finish kwamen. Helaas was het Ad Brands Rallyteam ook een van de uitvallers. Tijdens de 4e klassementsproef hebben Mark en Roy vanwege oliedruk problemen de auto uit voorzorg aan de kant gezet. Echt super jammer want het ging juist erg goed met een 3e plaats in de eerste klassementsproef en een 4e plaats in de derde klassementsproef.

Als teamfotograaf wilde ik naast actie foto’s op de klassementsproeven ook foto’s maken op het service terrein. Je ziet dat bij veel fotografen de meeste aandacht uit gaat naar de rallyauto’s. Ik wilde ook een keer de mensen achter het team in beeld brengen. Tussen de klassementsproeven door werd de Opel Kadett rallyauto op het service terrein weer even nagekeken en in orde gemaakt en kon ik mooi foto’s van de monteurs in actie maken.
Voor de actie foto’s op de klassementsproeven reed ik samen met andere teamleden naar een van de publiekspunten bij de klassementsproeven. Daar zocht ik vervolgens een plekje om foto’s te maken. Voor een deel van de actie foto’s heb ik de panning (meetrek) techniek gebruikt. Daarbij gebruik je een lagere sluitertijd en beweeg je de camera met de rijdende auto mee. Zo kun je goed de snelheid in beeld brengen. Maar dit is wel een moeilijke techniek die vooral veel oefening verreist om goede foto’s te krijgen. Daarnaast heb ik ook foto’s gemaakt met een snelle sluitertijd om de actie juiste te bevriezen.

Op dit moment wordt er door het team weer hard gewerkt om de Opel Kadett Rallyauto klaar te maken voor de volgende rally, de ELE Short Rally in Eindhoven op 27 mei.

Bekijk meer teamfoto’s en de foto’s van de Centraal Nederland Rally op mijn Facebookpagina.