Fotoshoot met Johan en zijn Mini

Onlangs weer een erg leuke fotoshoot gedaan bij Maijers Techniek in Kaatsheuvel. Het was voor mij de eerste keer dat ik een auto in een werkplaats ging fotograferen. Een leuke, nieuwe uitdaging.

Maijers Techniek is het bedrijf van Johan Maijers. Johan is met zijn bedrijf gespecialiseerd in autoaanpassingen voor mensen met een lichamelijke beperking en het restaureren van oldtimers en heeft ruim 25 jaar ervaring in het vak. Johan is ook nog zo’n echte vakman. Zo iemand die alles zelf maakt. Wat zeker zo handig is bij het restaureren van oldtimers want van die auto’s is lang niet alles meer te krijgen. Sinds ongeveer een jaar heeft Johan een mooie, eigen grote werkplaats waar hij werkt.

Johan is ook lid van Oldtimerclub De Langstraat en via die weg ben ik bij hem terecht gekomen. Ook Johan wilde wel een keer mooie foto’s hebben van zijn eigen Mini en zijn bedrijf.

Binnen in een werkplaats fotograferen is wel wat anders dan buiten fotograferen. In de eerste plaats is kunstlicht anders dan zonlicht. Daarnaast heb je buiten maar één lichtbron, tenzij je zelf extra licht mee neemt, en zijn er binnen meerdere lichtbronnen. Lampen aan het plafond leveren vaak meerdere, hinderlijke reflecties op, op een glimmend gepoetste auto. Een polarisatiefilter is dus ook binnen een must. En zelfs dan kun je niet altijd alle reflecties er mee weghalen. Binnen ben je gelukkig niet afhankelijk van het weer en het licht is ook steeds hetzelfde.

Het gebruik van een polarisatiefilter kost je wel 1 á 2 stops (lichtverlies) tijdens het fotograferen dus moet je of je ISO hoger instellen of je diafragma verder open zetten of je sluitertijd verlengen om dat te compenseren. Alle drie hebben ze voor en nadelen. Bij een hogere ISO waarde krijg je sneller last van ruis in je foto, een groter diafragma gaat ten koste van je scherpte-diepte en bij een langere sluitertijd heb je sneller last van bewegingsonscherpte.

Ik wilde de kans op ruis zo veel mogelijk beperken en heb dus mijn ISO niet te hoog ingesteld op ISO 400. Omdat ik in veel foto’s redelijk wat scherpte-diepte wilde heb ik vrij veel op diafragma F8 gefotografeerd. Hierdoor kreeg ik automatisch te maken met langere sluitertijden die soms opliepen tot 1,3 en 1,7 seconden. Maar omdat ik toch vanaf statief fotografeerde maakte dat eigenlijk niet zo veel uit.

Ik ben begonnen met het fotograferen van de Mini van Johan. Daarna heb ik nog wat foto’s gemaakt van de werkplaats en twee Austin Healy projecten waar Johan bezig is. Het was jammer dat een derde Healy nog bij de spuiter stond anders had ik mooi in een foto een kaal chassis, een kale body, een geprepareerde body en een gespoten body kunnen laten zien.

Als laatste heb ik nog een aantal portretfoto’s van Johan met zijn Mini en zijn bedrijf gemaakt. Daarbij heb ik in enkele gevallen mijn reportageflitser gebruikt om wat extra licht te hebben.

Het was echt weer een super leuke fotoshoot. En wat gaaf om zo’n passie en vakmanschap te zien.

Bekijk de voor mijn project “Mensen en hun auto” geselecteerde foto’s in mijn project: Mensen en hun auto.