Fotoshoot met Tonnie en zijn VW412 LE Variant

Begin november heb ik de prachtig maar functioneel gerestaureerde VW 412LE Variant van Tonnie op de foto gezet. De fotoshoot hadden we eigenlijk al eerder willen doen maar een kapot wiellager gooide toen roet in het eten.

De Volkswagen 411 en 412 worden ook wel de Type 4 genoemd. De luchtgekoelde Volkswagen modellen werden destijds chronologisch genummerd. De Kever was Type 1, de spijlbus (T1) was Type 2 en de VW 1500 en 1600 waren Type 3. De Type 4 werd van 1968 tot 1972 als 411 geproduceerd en van 1972 tot 1974 als 412 maar is nooit een succes geworden. In 6 jaar tijd werden er nog geen 400.000 auto’s gemaakt. In 1973 werd de Type 4 opgevolgd door de Passat, een van de succesvolste modellen van Volkswagen. Daarmee was de 412 de laatste luxe Volkswagen met een luchtgekoelde boxer motor.

De 412 van Tonnie komt uit 1972 en is onlangs helemaal gerestaureerd en ziet er werkelijk prachtig uit. Als locatie voor de fotoshoot waren naar een doodlopend straatje in de polder gegaan tussen Vlijmen en Den Bosch. Daar konden we in alle rust foto’s maken.

Een week eerder was het nog prachtig, zonnig herfstweer. Maar gedurende de week werd het weer slechter. Dagelijks hield ik de voorspellingen in de gaten want bij regen zou de fotoshoot niet door gaan. Op vrijdagavond zag het er naar uit dat het aan het begin van de middag droog zou zijn en dus besloten we na telefonisch overleg om de fotoshoot door te laten gaan.

Tijdens de fotoshoot werd de lucht steeds donkerker en dreigender. Een kort buitje tijdens de fotoshoot mocht de pret niet drukken. Maar het zorgde er wel voor dat ik wat meer haast ging maken. Dat was maar goed ook want na een uur begon het echt te plenzen en zijn we gestopt.

Hoewel regen soms echt wel iets aan een foto kan toevoegen ging dat in dit geval niet. Zeker omdat ik naast de auto ook een portret wil maken van een trotse auto bezitter. En dat laatste komt niet echt over in de regen. En heel eerlijk fotografeer ik zelf ook niet graag in de plenzende regen.

Ondanks dat het maar een korte fotoshoot was, was het wel weer een geweldige fotoshoot om te doen. Het fotograferen van een oldtimer is zo ontzettend leuk om te doen. Je ziet de eigenaren gewoon stralen en trots vertellen over hun grote trots.

Bekijk de voor mijn project “Mensen en hun auto” geselecteerde foto’s in mijn project: Mensen en hun auto.